14. SVETSKA GEOGRAFSKA OLIMPIJADA U BEOGRADU

U utorak, 02. avgusta 2017. godine sa početkom u 18:00 časova u Narodnom pozorištu u Beogradu, svečano je otvorena 14. SVETSKA GEOGRAFSKA OLIMPIJADA – iGeo 2017, u čijoj organizaciji učestvuje i Univerzitet u Beogradu – Geografski fakultet.

Pored dekana Geografskog fakulteta prof. dr Dejana Filipovića sa profesorima, asistentima i saradnicima, članovima tima uključenog u organizaciju iGeo 2017, svečanom otvaranju prisusvovali su i Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja mr Mladen Šarčević, Predsednik SANU dr Vladimir Kostić, predstavnici Grada Beograda, predstavnici ambasada zemalja učesnica, takmičari sa svojim timovima, kao i volonteri od kojih su većina studenti Geografskog fakulteta u Beogradu.

Prvi se učesnicima i svim gostima obratio direktor Regionalnog centra za talente Beograd II i predsednik organizacionog odbora iGeo 2017, Nikola Srzentić, a zatim je Ministar prosvete, nauke i tehonološkog razvoja Mladen Šarčević učesnicima i njihovim timovima poželeo prijatan boravak u Beogradu i puno sreće na takmičenju. Takođe, dobrodišlicu gostima poželeo je i član Gradskog veća Dragomir Petronijević. Predsedavajuća Olimpijske operativne grupe (Task Force) ispred Međunarodne Geografske Unije (INTERNATIONAL GEOGRAPHICAL UNION), Sue Lomas iz Velike Britanije, svečano je otvorila 14. po redu Svetsku geografsku olimpijadu.

Otvaranje Svetske geografske olimpijade poslužilo je i kao prilika za podesećanje na najčuvenijeg svetskog geografa sa ovih prostora – Jovana Cvijića.

Oko 300 najboljih mladih geografa iz 44 zemlje sveta, uzrasta 16 do 19 godina, od 02. do 08. avgusta takmičiće se u poznavanju geografije.
Takmičenje će se sastojati iz tri dela – pisanog testa, terenskog rada i multimedijalnog testa.

Više informacija možete pronaći na veb-sajtu iGeo 2017.

logo-retina

iGeoBanner