BOSIFEST 2013 „Energija Stvaralaštva“

BOSIFEST 2013 „Energija Stvaralaštva

05-07 juna

 Dom omladine Beograd,Makedonska 22/IV

 Poštovani,

Obraćamo Vam se sa predlogom za saradnju povodom Međunarodnog filmskog festivala osoba s invaliditetom – BOSIFEST, koji se pod sloganom „Energija Stvaralaštva“ po četvrti put održava u Srbiji, u organizaciji Hendi centra „Koloseum“ a uz partnerstvo Kancelarije za mlade i turističke organizacije Beograd Od 05 do 07. juna 2013. u Domu omladine Beograda prikazaće se bogat izbor filmova, kako u takmičarskom tako i u revijalnom programu, prilagođen različitim uzrastima.

Svrha osnivanja festivala je ukazivanje na stvaralački rad i mogućnosti učesnika na javnoj kulturnoj sceni i širenje poruke da osobe sa invaliditetom treba da imaju ista prava i obaveze kao i drugi građani. Na taj način BOSIFEST daje snažan podsticaj za integrisanje osoba sa invaliditetom u društvo.

Ovaj festival pridružuje se svetskim festivalima koji se duži niz godina bave isključivo stvaranjem filmova o osobama sa invaliditetom, kao i filmovima čiji su autori osobe sa invaliditetom. Iz godine u godinu ova manifestacija daje doprinos upoznavanju šire javnosti o pravima, položaju i potrebama osoba sa invaliditetom, poboljšanju komunikacije, prihvatanju različitosti, rušenju predrasuda o osobama sa invaliditetom. Festival bogatstvom različitosti promoviše Srbiju i grad Beograd kao jedno demokratsko društvo koje se bori za integraciju osoba sa invaliditetom kao ravnopravnih članova društva.

Imajući u vidu pozitivne tendencije Ministarstva prosvete i nauke u vezi sa obrazovanjem osoba sa invaliditetom, smatramo da bi filmovi koristili zaposlenima u školi kao dodatan vid edukacije u radu sa decom.

Zbog svega navedenog takođe smatramo da što više mladih treba da vidi ova ostvarenja. Verujemo da inkluzija treba da se sprovodi u celom društvu, a ne samo u obrazovanju i da će mnogima nakon posete BOSIFEST-u biti jasnija slika o osobama sa invaliditetom.

Bilo bi nam veliko zadovoljstvo ako biste pomogli da što više učenika, nastavnika i stručnih saradnika vidi ove projekcije koje su besplatne za sve posetioce. Time bismo i kao grad domaćin pružili podršku i stranim umetnicima koji su došli da predstave svoja ostvarenja.

Unapred Vam hvala na razumevanju.

Srdačno,
Koordinator Marija Stanković

Hendi Centar Koloseum
Darko Ivić (063/221-049)