II Međunarodni kongres studenata turizma i hotelijerstva – #MEKST2015

U Novom Sadu će se u periodu od 27. do 29. novembra održati II Međunarodni kongres studenata turizma i hotelijerstva – #MEKST2015, u organizaciji udruženja “Fortuns”, a u saradnji sa Međunarodnom asocijacijom studenata turizma i hotelijerstva (IASTH) i Prirodno – matematičkim fakultetom iz Novog Sada. Ovaj događaj je prošle godine okupio preko 400 studenata, a ove godine se očekuje broj od preko 700 studenata iz zemalja jugoistočne Evrope. Učesnici će pored predavanja imati priliku da upoznaju kulturno istorijske znamenitosti Novog Sada. Predavanje će se održati u najvećem amfiteatru Prirodno – matemtičkog fakulteta u Novom Sadu.
Teme ovogodišnjeg MEKST-a su: omladinski turizam, kulturni turizam, EU projekti i IT u turizmu.
Projekat II Međunarodni kongres studenata turizma i hotelijerstva se sastoji od četiri segmenta aktivnosti:

1. Edukativni deo se odnosi na organizaciju konferencije koja će biti održana na Prirodno matematičkom fakultetu u Novom Sadu, u najvećem amfiteatru (300 sedećih mesta). Cilj konferencije jeste da mladi i studenti dobiju znanje iz sfere ekonomije, marketinga, primenjenog menadžmenta u turizmu od strane dokazanih predavača i preduzetnika, kao i profesionalno umrežavanje mladih.

Predavanje će biti podeljeno u četiri panel diskusije:
Prva panel diskusija – KULTURNI TURIZAM
Novi Sad se kandidovao za kulturnu prestonicu Evrope za 2021. godinu. Kroz ovu panel diskusiju želimo da čujemo koje su  prednosti, a koje mane prilikom konkurisanja za kulturnu prestonicu Evrope. Predavači koji su do sada potvrdili svoj dolazak i koji će pokušati da nam objasne prednosti i mane su:
Goran Tomka, Fakultet za sport i turizam, Novi Sad, Srbija,
James Kennell, Univerzitet Grinič, London, Velika Britanija,
Terry Stevens, Stivens & Associates, Vels, Velika Britanija.
Druga panel diskusija – OMLADINSKI TURIZAM
S obzirom da se Novi Sad kandidovao i za omladinsku prestonicu Evrope za 2018. godinu, takođe želimo da naši učesnici čuju koje su to prednosti prilikom konkurisanja za omladinsku prestonicu Evrope. Na ovom panelu će svakako biti predstavnici najboljeg evropskog festivala, koji će nam preneti njihova iskustva.
Nemanja Milenković, EXIT festival, Novi Sad, Srbija
Angela Benson, Univerzitet Brajton, Brajton, Velika Britanija
Alan Godsave, Turistički savetnik i predavač, Budimpešta, Mađarska
Treća panel diskusija – EU PROJEKTI
Svedoci smo sve više prisutnosti Evropske unije na prostoru Zapadnog Balkana i sve više ulaganja u ovaj deo Evrope, upravo iz Evropske unije. Kroz ovu panel diskusiju želimo da ukažemo koji su to prvi koraci prilikom konkurisanja za neki od projekata koji raspiše EU, kao i mogućnosti studiranja u nekim univerzitetskim gradovima širom Evropske unije.
Vladimir Pandurov, EU projekti, Novi Sad, Srbija
Miha Lesjak, predavač na fakultetu Turistica, Portorož, Slovenija
Gordana Vlahović, Prirodno-matematički fakultet, Novi Sad, Srbija
Četvrta panel diskusija – IT U TURIZMU
Informacione tehnologije, internet i društvene mreže svakodnveno menjaju turističku delatnost. Zahvaljujući novim tehnologijama turizam danas beleži neverovatan rast, a ova oblast turizma vapi za stručnim kadrovima. Uspešni i ostvareni profesionalci iz prakse će nam pokazati kako se nove tehnologije mogu iskoristiti u promociji i prodaji turističkih proizvoda i usluga. Marketing turističkih destinacija je doživeo radikalne promene poslednjih godina jer digital i društvene mreže u potpunosti menjaju način promocije destinacijske ponude. Fotografije, grafici, video klipovi i priče se mogu podeliti svuda u svetu samo jednim klikom, ali i stvaraju potpuno novu obavezu turističkim destinacijama – da svakoga dana pronalaze, kreiraju i postavljaju što bolji sadržaj.

2. Informativni deo se odnosi na upoznavanje učesnika projekta sa kulturno – istorijskim nasleđem Novog Sada kroz organizovani obilazak užeg i šireg gradskog jezgra uz pratnju turističkih vodiča, kao i interaktivno razgledanje grada vožnjom sa turističkim autobusom.
3. Festivalski deo aktivnosti će biti realizovane kroz organizaciju koncerata i zabave u najvećoj novosadskoj diskoteci „Paradiso“, gde će nastupiti neko od najaktuelnijih bendova.
4. Humanitarni aspekt projekta odnosi se na organizovano prikuljanje pomoći (garderoba, pribor za pisanje i crtanje, slatkiši…) koje će se predati Domu za ometene u razvoju u Veterniku.

Učešće na #MEKST2015 za studente iznosi 40€ i uključuje kotizaciju za predavanja, dva noćenja sa doručkom, socijalne događaje i obilazak grada. Kotizacija samo za predavanje iznosi 25, ukoliko želite smeštaj u sopstvenoj režiji. Učesnici su oslobođeni plaćanja boravišne takse ukoliko se dostavi spisak overen od strane fakulteta. Smeštaj za učesnike #MEKST2015 je obezbeđen u hotelu Vigor ****, Duga *** i Stari Krovovi *** u Novom Sadu u 1/2, 1/3, 1/4 i 1/5 sobama.
Prijave i informacije na fortuns.nvo@gmail.com i www.fortuns.net/mekst.html