Održive karijere u Srbiji – odgovorni građani 21. veka

Centar za razvoj karijere Univerziteta u Beogradu poziva studente i sve članove akademske zajednice na prvu panel diskusiju u okviru novog programa “Održive karijere u Srbiji – odgovorni građani 21. veka”, koja će se održati putem „Zoom“ platforme u četvrtak, 24. septembra sa početkom u 12 časova.

Godinama slušamo o održivom razvoju i njegovoj važnosti, tokom studija, u medijima, čitamo u literaturi. Danas umesto nove zimske kape, biramo masku protiv smoga i štetnih PM 2.5 čestica. Zelene površine su postale deponije smeća. Snega u gradovima skoro i da nema, a kiša pada kad joj vreme nije. Siromaštvo građana je iz dana u dan sve veće. Da li je vreme je i da počnemo da „živimo“ održivi razvoj, da promenimo svoje ponašanje u odgovorno, prema sebi, drugima i životnoj sredini u kojoj boravimo?

Program “Održive karijere u Srbiji – odgovorni građani 21. veka” Univerzitetskog centra za razvoj karijere i savetovanje studenata je zamišljen kao online serijal panel diskusija sa profesionalcima – alumnijima Univerziteta u Beogradu, koji su svoje karijere razvili na poslovima koji mogu imati održivost kao glavni fokus, glavnu odgovornost ali i onima koji svojim radom u manjoj meri doprinose realizaciji ciljeva održivog razvoja.

U saradnji sa Savetom zelene gradnje Srbije prvu panel diskusiju, koja će se održati 24. septembra organizujemo kao deo programa Svetske nedelje zelene gradnje 2020: Vreme za akciju – #ActOnClimate.

Zašto je zelena gradnja važna i kakve su mogućnosti razvoja karijere u toj oblasti predstaviće Dragana Korica, Mast.inž.arh. i izvršni direktor Saveta zelene gradnje Srbije. Zelene karijere u sektoru zgradarstva predstaviće dr Aleksandra Sretenović, docent na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, člana Saveta zelene gradnje Srbije. Svaka promena načina i principa rada zahteva inovacije, te smo za ovu priliku pozvali dr Nedeljka Milosavljevića, dipl. inž. tehnol., RTTP, direktora Centra za transfer tehnologije Univerziteta u Beogradu, da pored saveta mlađim kolegama, predstavi karijeru inovatora.

Jednomesečnim susretima sa profesionalcima koji su izgradili “održive” karijere želimo da studentima i onima koji su diplomirali ukažemo na značajne informacije, neophodne veštine i znanja koje mogu pomoći da izgrade put ka odabranoj karijeri. Učesnici – gosti ovog serijala biće ljudi koji rade u privatnom, državnom ili nevladinom sektoru, malim / srednjim preduzećima, multinacionalnim kompanijama. Oni rade u administraciji, kao menadžeri, inženjeri, profesori… Oni su inovatori, startaperi, freelanceri, istraživači. Oni su profesionalci koji rade na poslovima čiji rezultati doprinose opštem dobru. Oni su odgovorni građani 21. veka!

Link za prijavu 

Panelisti: Mast.inž.arh. Dragana Korica, izvršni direktor Saveta zelene gradnje Srbije; dr Aleksandra Sretenović, docent na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, člana Saveta zelene gradnje Srbije; dr Nedeljko Milosavljević, RTTP, direktor Centra za transfer tehnologije Univerziteta u Beogradu

Moderatorka: Jelena Kurjak, Centar za razvoj karijere i savetovanje studenata Univerziteta u Beogradu