POSETA STUDENTIMA PROSTORNOG PLANIRANjA NA PRIRODNO – MATEMATIČKOM FAKULTETU U BANjA LUCI

Studenti članovi Sekcije prostornog planiranja Milica Ružić, Zlatan Biserčić, Jelena Tolić, Marina Stanić, Petar Jeremić, Vladimir Maksimović i Mirjana Rupić, bili su u dvodnevnoj poseti studentima prostornog planiranja na Prirodno – matematičkom fakultetu u Banja Luci. Poseta je organizovana 28. i 29. marta 2016. godine. Poseta je organizovana radi uspostavljanja bolje saradnje među studentima prostornog planiranja na Prirodno – matematičkom fakultetu u Banja Luci i Geografskom fakultetu u Beogradu.

Prvog dana posete studenti članovi Sekcije prostornog planiranja prezentovali su aktivnosti Sekcije, svrhu i razlog njenog osnivanja. Predstavljen je i sadržaj osnovnih i master studija prostornog planiranja na Geografskom fakultetu. Takođe, predstavljen je i istorijat časopisa „Prostor“, kao i sadržaj njegovog poslednjeg broja, u svrhu promocije časopisa povodom izlaska jubilarnog 20. broja.
Kolege prostorni planeri iz Banja Luke prezentovali su sadržaj osnovnih i master studija na svom fakultetu. Nakon prezentacija organizovana je diskusija o stanju prostornog planiranja u Republici Srbiji i Republici Srpskoj. Razgovarano je o vrsti planskih dokumenata u obe zemlje, o implementaciji, o stanju struke u praksi, o mogućnostima zaposlenja, itd. Dogovorena je saradnja između dva fakulteta u budućnosti u pogledu razmene literature i međusobnih poseta. Događaju su prisustvovali profesori sa Prirodno – matematičkog fakulteta u Banja Luci: prof. dr Mira Mandić, dr Neda Živak i asistent Marko Ivanišević. Takođe, prisutni su bili i profesori sa Geografskog fakulteta: prof. dr Dejan Filipović, prof. dr Velimir Šećerov i prof. dr Bogdan Lukić.

Drugog dana posete studenti prostornog planiranja sa Prirodno – matematičkog fakulteta u Banja Luci organizovali su obilazak znamenitih mesta grada: Tvrđava Kastel, Gospodska ulica, Crkva Hrista Spasitelja, itd. Pored toga razgovarano je i o urbanističkim karakteristikama grada Banja Luke: nema visokih zgrada, nema biciklističkih staza, postoji malo parking mesta, itd.
Nakon toga, organizovan je ručak za studente i profesore sa Geografskog fakulteta. Ta prilika, takođe je iskorišćena za razgovor o prednostima i manama prostornog planiranja u Republici Srpskoj i Republici Srbiji.

planeri 1 planeri 2 planeri 3 planeri 4