STIPENDIJE ZA DALjE USAVRŠAVANjE U OBLASTI ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE U NEMAČKOJ

Nemačka fondacija za životnu sredinu (Deutsche Bundesstiftung Umwelt – DBU) dodeljuje do 60 stipendija za dalje usavršavanje u svima oblastima zaštite životne sredine i ekologije u duhu podrške mladim talentima. Stipendije se dodeljuju kvalifikovanim Master diplomcima iz svih disciplina iz zemalja Centralne i Istočne Evrope.

Stipendije su namnjene za praksu ili istraživački boravak u trajanju od 6 do 12 meseci u okviru nemačkih institucija: univerziteta, istraživačkih instituta, kompanija, agencija za zaštitu životne sredine i ekologiju, nevladinih organizacija, udruženja, itd.

Program stipendija podržava najširi spektar struka uz uslov da je predlog projekta u oblasti zaštite životne sredine, ekologije, održivog razvoja, klimatskih promena ili obnovljivih izvora energije. Ciljna grupa su mladi istraživači i profesionalci – master diplomci (uz uslov da je diploma stečena u poslednje tri godine ili master studenti pri kraju studija ili studenti doktorskih studija koji nisu pri kraju doktorskih studija), građani Srbije, sa znanjem nemačkog ili engleskog jezika.

Za prijavu su potrebni sledeći dokumenti na nemačkom ili engleskom jeziku:

  • Biografija (CV)
  • Opis predloga projekta u oblasti zaštite životne sredine ili ekologije kojom bi kandidat želeo/la da se bavi u Nemačkoj i koja je od interesa za matičnu zemlju, EU ili globalno
  • Fotokopije univerzitetskih sertifikata (Master i Bachelor diplome i dodaci diploma)
  • Pismena preporuka jednog univerzitetskog profesora iz matične zemlje, ili supervizora
  • Jezički sertifikati – potvrde znanja nemačkog i/ili engleskog jezika

Prijava za stipendiju se obavlja online na nemačkom ili engleskom jeziku. Godišnji rokovi za prijavu za sve države Srednje i Istočne Evrope su 5. mart i 5. septembar.

Informacije o stipendiji možete pronaći na:
[www.dbu.de/stipendien_international]www.dbu.de/stipendien_international
https://www.dbu.de/2910.html

Za detaljnije informacije možete kontaktirati Koordinatora DBU programa stipendija za Srbiju:
dr Ana M. Petrović
e-mail adresa: borisavljevic.ana@gmail.com

Brošuru možete pogledati ovde.