STUDIJSKI BORAVAK STUDENTA PROSTORNOG PLANIRANjA U SRBIJI, JUN 2018.

U periodu od 04. do 09. juna 2018. godine organizovana je  uzvratna poseta studenata i nastavnika Tehničkog univerziteta iz Beča Geografskom fakultetu, koja je uključivala i terenski rad u Beogradu, Novom Sadu i istočnoj Srbiji. U toku drugog dela zajedničke akcije pod nazivom Perspektiva gradova u Srbiji i Austriji – ka pametnom gradu, učesnici su imali priliku da čuju predavanja i stručne prezentacije na Geografskom fakultetu u Beogradu, Urbanističkom zavodu grada Beograda, Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Austrijskoj ambasadi, Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu i Zavodu za urbanizam grada Novog Sada. Takođe, pripremljen je i obilazak starog i novog dela Bograda, savskog i dunaskog amfiteatra, centralne zone Novog Sada i tvrđave Petrovaradin. Trećeg dana boravka održana je jednodnevna ekskurzija na relaciji Kaluđerica-Kostolac/Viminacijum, Golubac, Smederevo, Novi Sad. Na svakom mestu priređena je ogovarajuća stručna promocija i inicirana ozbiljna diskusija.

Na ovaj način je po prvi put uspešno realizovana, u potpunosti zajednička, ideja o promociji aktuealne prakse u Srbiji i Austriji i to kroz primere u dva najznačajnija grada u obe zemlje (Beč-Grac, Beograd-Novi Sad).

Organizaciju programa, boravaka i rukovođenje studijskog putovanja vodili su prof. dr Velimir Šećerov, doc. dr Aleksandar Đorđević i msr Branko Protić. Nakon ovih aktivnosti biće ovjavljena serija zajedničkih studentskih stručnih radova i organizovana prezentacija rezultata i zaključaka na Fakultetu. Organizatori se zahvaljuju studentima na izuzetnoj saradnji i angažovanju.

GALERIJA