SVETSKA KONFERENCIJA O KLIMATSKIM PROMENAMA MEDCLIVAR 2018 U BEOGRADU

MedCLIVAR-vizual

Međunarodna konferencija o klimatskim promenama MedCLIVAR 2018 održana je od 17. do 21. septembra u  prostorijama Rektorata i Građevinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu u organizaciji Geografskog, Građevinskog i Fizičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, zajedno sa Geografskim institutom SANU i MedCLIVAR (Mediterranean Climate Variability and Predictability) grupom.

Teme Konferencije su obuhvatile kako klimatske karakteristike u prošlosti i Milankovićeve cikluse, tako i sadašnje promena klime i buduće projekcije; zatim klimatske eksterme, kao i njihov uticaj na društvo i delatnost ljudi.

Osim što Srbija geografski pripada široj zoni Mediterana, osnovna ideja je bila da se Konferencijom povežu i sve druge oblasti koje karakteriše ovaj tip klime. Osim Sredozemlja i Kalifornija tu su i centralni Čile, južna Afrika i jugozapadna Australija. Zbog toga je i naziv konferencije bio „Bridging the Mediterranean Climates“, kao opredeljenje da se ostvari veza među istraživačima koji se bave mediteranskom klimom. Poseban fokus bio je most između američke i evropske naučne zajednice. Na Konferenciji koja je okupila oko 130 učesnika, učestvovala su velika svetska naučna imena: profesori sa čuvenih univerziteta Berkli (Džon Čeng) i Kolumbija (Ričard Siger), kao i naučnici sa Sorbone, Bolonje, Reding univeriteta, i iz Evropskog centra za prognozu.

Poseban razlog da Konferencija MedCLIVAR 2018 bude organizovana u Beogradu je nasleđe Milutina Milankovića. Upravo njegovom životu i radu u Srbiji je posvećeno svečano otvaranje Konferencije, u susret jubileju 140 godina od njegovog rođenja. 

 

Internet stranica: www.medclivar2018conf.eu
Otvaranje konferencije: https://www.youtube.com/watch?v=qy72B90zMcw&t=1129s

Specijalne RTS emisije posvećene Konferenciji:
https://www.youtube.com/watch?v=X3yNito6sfE&t=3s
https://www.youtube.com/watch?v=evb_M8Uv6hQ

 

DSC_0692_1