СВЕТСКА КОНФЕРЕНЦИЈА О КЛИМАТСКИМ ПРОМЕНАМА MEDCLIVAR 2018 У БЕОГРАДУ

MedCLIVAR-vizual

Meђународна конференција о климатским променама MedCLIVAR 2018 одржана је од 17. до 21. септембра у  просторијама Ректората и Грађевинског факултета Универзитета у Београду у организацији Географског, Грађевинског и Физичког факултета Универзитета у Београду, заједно са Географским институтом САНУ и MedCLIVAR (Mediterranean Climate Variability and Predictability) групом.

Теме Конференције су обухватиле како климатске карактеристике у прошлости и Миланковићеве циклусе, тако и садашње промена климе и будуће пројекције; затим климатске екстерме, као и њихов утицај на друштво и делатност људи.

Осим што Србија географски припада широј зони Медитерана, основна идеја је била да се Конференцијом повежу и све друге области које карактерише овај тип климе. Осим Средоземља и Калифорнија ту су и централни Чиле, јужна Африка и југозападна Аустралија. Због тога је и назив конференције био „Bridging the Mediterranean Climates“, као опредељење да се оствари веза међу истраживачима који се баве медитеранском климом. Посебан фокус био је мост између америчке и европске научне заједнице. На Конференцији која је окупила око 130 учесника, учествовала су велика светска научна имена: професори са чувених универзитета Беркли (Џон Ченг) и Колумбија (Ричард Сигер), као и научници са Сорбоне, Болоње, Рединг универитета, и из Европског центра за прогнозу.

Посебан разлог да Конференција MedCLIVAR 2018 буде организована у Београду је наслеђе Милутина Миланковића. Управо његовом животу и раду у Србији је посвећено свечано отварање Конференције, у сусрет јубилеју 140 година од његовог рођења. 

 

Интернет страница: www.medclivar2018conf.eu
Отварање конференције: https://www.youtube.com/watch?v=qy72B90zMcw&t=1129s

Специјалне РТС емисије посвећене Конференцији:
https://www.youtube.com/watch?v=X3yNito6sfE&t=3s
https://www.youtube.com/watch?v=evb_M8Uv6hQ

 

DSC_0692_1