TARA STANKOVIĆ I OŠ „STARI GRAD“ U PROJEKTU „DRVO JE ŽIVOT“

Ekološki projekat „Drvo je život“ koji je pokrenula učenica Tara Stanković je probudio veliku zainteresovanost i kreativnost u OŠ „Stari grad“, a akciju su podržali JP “SRBIJAŠUME”, Geografski fakultet, EGEA – Evropska geografska asocijacija mladih geografa.

EGEA Beograd je održala 12. decembra 2016. radionicu za učenike 1-4 razreda pod nazivom „Nije reč o samo jednom drvetu…“, a 23. decembra 2016. EGEA održala je i drugu radionicu za učenike 5 i 6 razreda.

Prenosimo vesti sa sajta OŠ „Stari grad“:
Prva eko radionica mladih geografa EGEA, održana je za učenike od prvog do četvrtog razreda. Mladi geografi upoznali su učenike sa bogatstvom šuma naše zemlje, pričali su o nacionalnim parkovima Srbije, podsetili su ih kako izgleda život jednog drveta, koje drvo je najstarije na svetu, pričali su nam o Malom princu i njegovom drvetu baobabu, objasnili su nam zašto negde liju kisele kiše, pokazali su nam kako izgleda šuma u kojoj je Crvenkapa tužna, kako izgledaju zdrave šume sveta i kako im pomoći da opstanu i još mnogo toga…
Naši učenici su aktivno učestvovali u svakom delu priče. Pokazali su izuzetno znanje, a njihovi predlozi kako da čuvamo životnu sredinu bili su zlatna riznica ideja, čak i za naše goste sa Geografskog fakulteta.
Naši gosti su pogledali i izložene jelkice od eko materijala i obećali da će uskoro doći sa novom prezentacijom kada će nam prikazati i i oglede koje će na predstojećem Festivalu nauke predstaviti u okviru postavke EGEA Beograd.
Njihova eko radionica pod nazivom,,Nije reč o samo jednom drvetu” samo je početak saradnje Geografskog fakulteta, EGEA-e i naše škole. (15.12.2016.)
Geografski fakultet Univerziteta u Beogradu pridrudružio se Tarinoj akciji -DRVO JE ŽIVOT-. Danas je održana još jedna eko radionica u biblioteci naše škole za učenike petog i šestog razreda.
O drveću, njihovom ogromnom značaju,načinima zaštite,nacionalnim parkovima naše zemlje, retkim vrstama drveća koje uspeva i kod nas, o životinjskim vrstama koje imaju svoja staništa u našim šumama i na našim planinama, govorili su dipl. geograf Tijana Petković, dipl. geograf Petar Ranković i prof. dr Snežana Đurđić, sa Geografskog fakulteta iz Beograda. Sa našom nastavnicom geografije Biljanom Vujin aktivno smo učestvovali u radionici. Mladi geografi su nam doneli i delić atmosfere sa nedavno održanog Festivala nauke, pa smo na kraju radionice uspešno i za rekordno vreme složili pazle – kartu naše Srbije na kojoj su bojama prikazani zeleni i planinski delovi naše zemlje.
Podsetili su nas da je Šumadija dobila ime po bogatstvu šuma, da na Tari imamo mrke medvede, da se dva medveda upravo sa Tare zovu Đura i Milica, da ris iz porodice mačaka živi na Južnom Kučaju, da je čuveni bagremov med koji koristimo dobio ime po drvetu – bagremu, koje vodi poreklo iz Severne Amerike i još mnogo toga smo saznali … (23.12.2016.)

 

Proglašenje pobednika konkursa „Drvo je život“ je održano 27. decembra 2016. gde je podeljeno 15 diploma za najlepše ekološke jelke, literalne radove, najlepše čestitke, itd. U toku je akcija darivanja eko jelkica raznim institucijama.

Ovaj projekat i dalje traje a na pitanje do kada će trajati, učenica Tara Stanković je za portal Gradski biro rekla: “Akcija će trajati sve dok svi ne počnemo da razmišljamo koliko je lepa priroda oko nas i koliko je malo potrebno ljubavi da ostane tako lepa“.

Drvo je zivot 1 Drvo je zivot 2 Drvo je zivot 6 Drvo je zivot 4 Drvo je zivot 3Drvo je zivot 5