TERENSKA NASTAVA STUDENATA III GODINE GEOPROSTORNIH OSNOVA ŽIVOTNE SREDINE

U periodu od 11. do 13. maja 2017. godine realizovana je terenska nastava studenata III godine studijske grupe Geoprostorne osnove životne sredine. Nastavu su realizovali dr Ivan Novković i msr Ivan Samardžić. Studenti su na terenskoj nastavi noćili u Nastavno-naučnoj bazi Geografskog fakulteta u Blaževu, opština Brus, a hranili se u kafani „Blaževačka noć“, gde su imali prilike da uživaju u specijalitetima Biljane Matić, vlasnice ugostiteljskog objekta.

Prvog dana terenske nastave studenti su posetili manastir Ravanicu, zatim Spomenik prirode „Vrelo Grze“. Sledeća stanica je bio Kruševac, gde su studenti imali priliku da obiđu Lazarev grad, crkvu Lazaricu i Narodni muzej. Pre dolaska u Blaževo, posetili su i crkvu Svete Petke u naselju Mala Vrbnica, opština Brus.

Drugog dana terenske nastave cilj obilaska je bio NP „Kopaonik“. Prvi lokalitet bio je vodopad Jelovarnik, zatim hotelski kopleks na Kopaoniku, Pančićev vrh, tačnije dostupan deo planine pored vrha i lokalitet Nebeske stolice. Studenti su imali prilike da se upoznaju sa prirodnim lepotama ovog zaštićenog prirodnog dobra, ali i da steknu uvid u stanje životne sredine u Nacionalnom parku, kao i u razmer negativnog antropogenog dejstva.

Poslednjeg dana puta, studenti su posetili manastir Studenicu i UNESCO MaB područje „Golija-Studenica“, zatim Matarušku banju i manastir Žiču, nakon čega su se uputili ka Beogradu.

Svojim ponašanjem, interesovanjem i aktivnošću na terenskoj nastavi, studenti su ostavili izuzetno pozitivan utisak i na najbolji mogući način reprezentovali Geografski fakultet Univerziteta u Beogradu.

01 02 03 04 05 06
07
08 09 10 11 12