TRIBINA – “ZAŠTO UMIREMO: DEMOGRAFIJA, BIOLOGIJA, MEDICINA”

Demografija predstavlja najozbiljniji izazov današnjice u Srbiji. Iz godine u godinu smanjuje se broj stanovnika, stanovništvo je sve starije, a gradovi, infrastruktura, privreda su pod sve većim pritiskom. Istovremeno, i očekivani životni vek se neumereno skraćuje. I dok moderna medicina nudi sve više odgovora kako produžiti ljudski život, Srbija stari i umire.

Na tribini govore dr Valentina Arsić Arsenijević, redovni profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu, specijalista mikrobiolog i od istraživača zaposlenih u Srbiji autor najcitiranijeg naučnog rada u 2015. godini; dr Miodrag Gužvić, molekularni biolog sa Univerziteta u Regensburgu koji se bavi mehanizmima širenja raka, autor zapaženog istraživanja o novom načinu oplodnje koji je izazvao kontroverze u svetskim i domaćim medijima; i dr Vladimir Jovanović, naučni saradnik u Institutu za biološka istraživanja „Siniša Stanković“ u Odeljenju za genetička istraživanja. Razgovor vodi Slobodan Bubnjević, urednik časopisa Elementi.

četvrtak, 19. januar u 19:00h, Velika sala SKC-a

U Srbiji između dva popisa nestane grad veličine Novog Sada. Takođe, za razliku od većeg dela sveta, 2015. godine je u Srbiji po prvi put u poslednjih dvadeset godina zabeležen pad očekivane dužine životnog veka, sa 78,3 na 77,9 godina, kako navode kombinovani podaci iz statističkih zavoda UN, Srbije, Eurostata i SAD.
U međuvremenu, svetska populacija raste i dostići će brojku od 10 milijardi do kraja veka, a umesto infektivnih bolesti, gladi ili nasilja, glavni uzroci smrti postaju hronična oboljenja, rak i druge tzv. bolesti u vezi sa starenjem. Savremena medicina postaje sve uspešnija u produženju života i odlaganju smrti, mada nastavlja da raspravlja o tome šta je zapravo smrt i kada ona tačno nastupa.
Kako god je definisali i kad god da nastupa, smrt je neizbežna činjenica svih živih stvari. Arheologija je pokazala da nas je smrt plašila, čudila i inspirisala od najstarijih davnina. Od religija do bajki, učili smo da smrt treba prihvatiti, a želju za besmrtnošću odbaciti kao zlo, kao proizvod našeg straha i taštine.
S time u vidu, u eri velikog naučnog napretka, pitamo: gde su granice medicine? Da li je smrt neizbežna? I zašto umiremo?

plakat tribina