ЗАВРШЕНА 14. СВЕТСКА ГЕОГРАФСКА ОЛИМПИЈАДА У БЕОГРАДУ

У уторак 08. августа 2017. године, завршена је 14. по реду Светска географска олимпијада – iGeo 2017, која је одржана у Београду од 02. до 08. августа. На Олимпијади учествовала је 41 земља као такмичарска и 2 земље као посматрачи (укупно 43). Такмичило се нешто више од 160 ученика средњих школа узраста од 16 до 19 година, који су били у пратњи својих представника тимова и професора, те је овогодишњој олимпијади присуствовало више од 300 учесника из свих крајева света.

Такмичење из географије састојало се из три дела: писани тест, мултимедијални тест и теренски рад, за чију организацију и спровођене је био задужен тим професора и сарадника са Географског факултета. Овај сегмент (field work exercise) је најкомплекснији део такмичења и састојао се из два дела у два дана. Први део се одвијао на терену и ове године је за то одабран Кошутњак. Стручни тим за теренски задатак чинили су наставници нашег факултета (Александар Петровић, Славољуб Драгићевић и Иван Новковић) уз подршку и помоћ проф. др Алексеја Наумова са Ломоносов Универзитета из Москве.
Задатак на терену је био захтеван и у стручном и у физичком смислу јер је било доста кретања по терену. За успешност теренског дела задатка побринули су се волонтери, које су већином чинили докторанди и студенти Географског факултета. Волонтери су провели такмичаре између контролних тачака и омогућили учесницима да успешно заврше све задатке.
Другог дана су такмичари радили писани део теренског задатка у коме су морали да искористе своје искуство стечено претходног дана. Ове године главна тема задатка била је успостављање одрживог омладинског туризма на Кошутњаку. Задаци су покрили широк дијапазон тема, од физичке георафије, преко демографије, просторног планирања и туризмолошких тема.

За учеснике су организовани културни догађаји и излети како би се упознали са Београдом, природним и културно-историјским знаменитостима и уопште географским простором Србије. Ученици су имали прилику да посете Авалу, Нови Сад, Петроварадин, Ковачицу, Калемегдан, храм Светог Саве, Гардош, Лидо у Земуну, затим Музеј Михајла Пупина (Идвор), Музеј Николе Тесле и Музеј Историје Југославије, као и да уживају у традиционалним српским гастрономским специјалитетима.

Светска географска олимпијада затворена је пригодном свечаношћу која је организована 07. августа у Дому ученика железничке школе. На церемонији затварања додељене су награде за: „Најбољу постер презентацију на тему Туризам за младе у мојој земљи“, где су на основу одлуке Интернационалног жирија (у чијем саставу су били и сарадници са Географског факултета) награђене 4 екипе: Јапан (прва награда), Монголија (друга награда), Словачка и Тајланд (трећа награда). Гласовима публике за „Најбољи перформанс на културној вечери“ награђене су Аргентина, Словенија и Литванија. Награде је уручио директор Регионалног центра за таленте Београд II Никола Срзентић. На такмичењу освојено је укупно 80 медаља и то 40 бронзаних, 25 сребрних и 15 златних. Медаље су награђеним такмичарима уручили: др Су Мин Шен (ко-председавајући Оперативне групе Интернационалне Географске Уније – IGU), Сузан Ломас (ко-председавајућа Оперативне групе IGU), декан Географског факултета проф. др Дејан Филиповић и градски Секретар за образовање и дечију заштиту Славко Гак. Такмичарка из Србије, Емилија Ђокановић из Новог Пазара, освојила је бронзану медаљу на овогодишњем такмичењу.
На свечаном затварању најављена је следећа Светска географска олимпијада која ће се наредне године одржати у Канади, у граду Квебеку.

Фотографије са 14. Светске географске олимпијаде у Београду можете погледати овде.

logo-retina
iGeoBanner